föroreningarna orsakar håravfall hos män

En ny studie visar att män som lever i förorenade områden är mer benägna att gå skallig. Forskare vid University of London har kopplat uppkomsten av manligt håravfall, till miljöfaktorer, såsom luftföroreningar och rökning.

Nyligen publicerad i Journal of Investigative Dermatology, avslutar studien att toxiner och cancerframkallande ämnen som finns i förorenad luft stoppar hårväxt genom att blockera de mekanismer proteinbyggstenar som gör håret. Manligt håravfall är känd för att vara ärftlig, men det är nu tror föroreningar ökar graden av håravfall.

Forskarna hoppas nu att de kommer att kunna utveckla behandlingar för skallighet män, med krämer som bekämpar effekterna av föroreningar på hårsäckarna. Forskarna tror att de föroreningar som kan komma in i blodomloppet eller huden och sedan in i hårsäcken orsakar det stress, försämrar dess förmåga att göra ett hår.

Förslaget är att om du slutar röka eller bor i ett område med mindre luftföroreningar, kan du vara mindre benägna att håravfall. “Forskar studerat processen genom att ta bort hårsäckar från skallighet män och sedan studera i laboratorier. De märkte störningar i processen för hårväxt, orsakad av oxidativ stress, som förstör celler och har förvärrats av effekterna av rökning och luftföroreningar.

Avsikten är nu att genomföra ytterligare tester för att precisera exakta källor som kan orsaka skallighet, inklusive försöker växa hår i olika miljöer som är rika på nikotin och andra föroreningar som finns i luften.

Enligt British Association of dermatologer, ärftligt håravfall eller androgen alopeci, är ansvarig för 95 procent av håravfall och ses hos män och kvinnor.

Hos män det handlar om progressiv gallring av hår längs hårfästet. Hos kvinnor, orsakar det att håret att tunna på hjässan och tenderar att vara mindre märkbar. Håravfall kan börja så tidigt som i tonåren, och vid en ålder av 35, nästan 40 procent av män och kvinnor visar någon grad av håravfall.

Den mänskliga huvudet är utrustad med 100.000 små hårsäckar, från var och en odlar ett enda hårstrå.