alopeci – orsaker, symptom och behandling

Alopecia areata är en form av håravfall från områden av kroppen, vanligtvis från hårbotten. Eftersom det orsakar kala fläckar på huvudet, särskilt i de första stadierna är det ibland kallas platsen skallighet. Alopecia areata drabbar både män och kvinnor. Denna typ av håravfall är annorlunda än manliga mönster skallighet, en ärftlig sjukdom. Alopecia areata är en typ av håravfall. Det exakta antalet personer som drabbats av alopecia areata är inte känt. Uppskattningarna varierar mellan 1 av 1000 till 2 i 100 personer som drabbats någon gång i sitt liv. Alopecia areata kan uppstå i alla åldrar, men de flesta fall först utvecklas hos tonåringar och barn. I ca 6 i 10 fall det första plåstret av håravfall utvecklas innan de fyllt 20 år. Alopecia areata är en oförutsägbar sjukdom. I vissa människor, växer håret tillbaka men faller ut igen senare. I andra, växer håret tillbaka och förblir. Varje fall är unikt. Även om någon förlorar alla hans eller hennes hår, det finns en chans att det kommer att växa tillbaka.

Alopecia areata är en sjukdom som påverkar hårsäckarna, som är en del av huden som hårstrån växer. I de flesta fall, faller håret ut i små, runda fläckar ungefär storleken av ett kvartal. Omfattningen av håravfall varierar, i vissa fall, är det bara i några fläckar. I andra kan håravfall vara större. Ibland kan engagera hela hårbotten (alopeci totalis) eller ens hela kroppen och hårbotten (alopeci Universalis). Det är inte möjligt att förutsäga hur mycket hår kommer att gå förlorade. Återväxt av hår i typisk alopecia areata är vanligt under en period av månader eller, ibland, år, men kan inte garanteras. Håret regrows ibland vitt åtminstone i första instans. Ytterligare håravfall är inte ovanligt. I alopeci totalis och alopeci Universalis sannolikheten för total återväxt är mindre.

orsakerna till alopeci

Den specifika orsaken till Alopecia areata är okänd. En familj historia av håravfall förekommer i ungefär en femtedel av alla fall. Alopecia areata är ibland associerat med autoimmuna sjukdomar. – Normalt immunförsvaret skyddar kroppen mot infektioner och sjukdomar. I en autoimmun sjukdom, angriper kroppens immunförsvar felaktigt viss del av din egen kropp. I alopecia areata, angriper immunförsvaret hårsäckarna. För människor vars gener sätta dem i riskzonen för sjukdomen, startar någon typ av trigger attacken på hårsäckarna. De triggers kan vara ett virus eller något i personens omgivning.

symptom av alopeci

Det främsta tecknet på alopecia areata är rundade fläckar av håravfall på huvudet, med slät, hårlös hårbotten i de drabbade områdena. Alopecia totalis innebär fullständig förlust av alla hårbotten hår, och alopeci Universalis kännetecknas av fullständig förlust av alla hårbotten och kropp hår.

behandling av alopeci

Ett. Vissa mediciner som främjar hårväxt (t.ex. minoxidil och finasterid).

2. Behandla någon underliggande sjukdom eller sjukdom.

Tre. Kortisoninjektion (vid behandling av alopecia areata).

4. hårbotten minskning.