en kort uppfattning om Propecia biverkningar

Propecia är varumärket för läkemedlet finasterid, det är det första pillret som skall godkännas av FDA för behandling av manliga mönster skallighet eller håravfall på toppen av huvudet och i mitten av hårbotten. Ursprungligen utvecklad för att behandla en förstorad prostata villkor, godkände FDA denna drog i december 1997 för ärftligt håravfall, det är tillverkat av Merck och Company, Inc.
vad är propecia?
Propecia har utformats med håravfall i åtanke. Dess syfte är att stoppa håravfall från att fortskrida, liksom att upprätthålla vad håret är kvar. Studier med 1mg finasterid visade tillväxten av nya hår hos män som lider av manligt håravfall. Detta läkemedel verkar på ett nyckel orsaken till håravfall, den avsevärt minskar mängden av DHT i hårbotten. För att vara mer specifik, den blockerar bildandet av DHT och denna åtgärd hämmar ytterligare minskning av de drabbade hårsäckar. Det hjälper hårväxt, minskar ytterligare håravfall och hjälper också i håret underhåll. Det fungerar bäst hos män med lätt till måttligt håravfall på toppen och mellersta framför huvudet. Det finns inga bevis för att Propecia fungerar för vikande hårfäste vid tinningarna.
Propecia biverkningar – små, stora och ovanliga
Liksom alla receptbelagda mediciner, är du skyldig att uppleva några Propecia biverkningar också. I allmän användning har följande mindre biverkningar rapporterats som omfattar:

Allergiska reaktioner inklusive hudutslag, klåda, nässelfeber och svullnad av läppar och ansikte
Problem med utlösning
Bröst ömhet och utvidgningen
testikelsmärta

Större Propecia biverkningar måste omedelbart rapporteras till din läkare om du märker förändringar i brösten som omfattar klumpar, smärta eller bröstvårtan ansvarsfrihet. Ring din läkare om du har några ovanliga problem efter att ha tagit detta läkemedel. Cirka 2% av män har också sexuella biverkningar. Dessa inkluderar mindre lust för sex, svårigheter att uppnå en erektion, och en minskning av mängden sperma. Propecia biverkningar försvinner vanligen hos män när de har slutat med det. Därutöver har dessa biverkningar visat sig minska till ca 0,3% eller mindre genom femte års behandling.
Kliniska studier har också visat att vissa Propecia biverkningar förekommer, men är sällsynta och påverkar inte de flesta män. Informera din läkare om något av dessa symtom förvärras eller inte går bort. De innefattar:

Impotens (oförmåga att få eller behålla en erektion)
Minskad libido (intresse för sex)
Minskad mängd ejakulat (mängden sperma)

Hur kan Propecia biverkningar undvikas?
Propecia biverkningar kan lätt undvikas genom att följa dessa råd. Innan du tar finasterid, måste du tala med din läkare eller apotekspersonal:

Om du är allergisk mot finasterid eller något av övriga innehållsämnen i Propecia
Vad receptbelagda och receptfria läkemedel, vitaminer, kosttillskott och naturläkemedel du tar eller planerar att ta i framtiden
Om du har eller någonsin har haft en blockering av urinflödet eller leversjukdom

Studie Propecia biverkningar noga så att du kan prata med din läkare och avbryta medicineringen. Men för detta är det viktigt att du lär dig om de Propecia biverkningar i detalj så att du kan fatta ett välgrundat beslut när behov uppstår.