Hur kan jag stoppa gallring hår på min hårbotten

För majoriteten av dem som upplever gallring hår på hårbotten är en mycket gradvis process. Det är inte att säga att det inte kommer att fortskrida. För män med typisk manligt håravfall det börjar vid tinningarna och på toppen av huvudet. Efterhand dessa två områden av förlust kommer att öka i storlek tills de möter och den personen är kvar med bara en båge av hår som sträcker sig uppåt från nacken. Hos kvinnor förlusten är oftast en mer allmän gallring. I båda dessa vanliga typer av håravfall orsaken är densamma – du valde fel föräldrar. Om en eller båda av dina föräldrar lidit med gallring hår så är det troligt att du kommer att göra detsamma. Denna typ av hår gallring eller förlust kallas androgen alopeci, annars manliga eller kvinnliga mönster skallighet. Hos män detta brukar presenteras som gallring vid tinningarna och på toppen av hårbotten. Den orsakas av verkan av testosteron, som, när den omvandlas till DHT (dihydrotestosteron) orsakar hårsäckarna att krympa och bli mindre produktiva innan de dör till slut.

Det finns dock andra orsaker till håravfall, varav vissa är relativt lätt att vända, så kontrollerar med din läkare för att eliminera dessa – vissa läkemedel, förlust till följd av att komma ut p-piller, eller efter graviditeten till exempel .

Oavsett orsaken finns behandlingar som är tillgängliga. Dessa varierar avsevärt i kostnad, effekt och varaktighet. Viss hjälp kan fås genom att ta kosttillskott såsom Saw Palmetto, en aktiv anti-androgen. Det blockerar 5 alfa reduktas och därmed sänker nivåerna av DHT (dihydrotestosteron). Det hindrar också receptorer för DHT därmed inaktivera det. Saw Palmetto är säker, har använts i hundratals år av infödda amerikaner, är inte känd för att reagera negativt med droger. Det tolereras väl, endast ett fåtal människor klagar över att det upprör magen och det är relativt billigt. Den är tillgänglig från en hälsokost butik eller herbalist.

Det finns läkemedel tillgängliga som kommer att hjälpa i många fall som de som innehåller Finesteride. Men kolla vilka biverkningar har producerats och räkna ut kostnaden innan en sådan behandling. Det kan hjälpa, men när du slutar ta det kommer du ganska snabbt att vara tillbaka på ruta ett.

Det finns kliniker som kan erbjuda tjänster hår implantat. De metoder som används idag är bättre än tidigare försök, men det är en operation och så bär någon liten risk för infektion etc.

Du kanske vill överväga en metod för att dölja din förlust, speciellt om det är en tillfällig. Det finns många produkter tillgängliga som artificiellt kommer att tjockna håret som du har eller färga hårbotten så att gallring är mindre uppenbar.

Det finns också många fler nya håravfall behandlingar utvecklas med hjälp av tekniker såsom kloning och genterapi som en dag kan erbjuda ett permanent botemedel, så ge inte upp hoppet om att få tillbaka en fullständig hälsosam hår!

Du har en massa val att göra. Kom bara ihåg att även de bästa av behandlingar tar tid. Hår växer väldigt långsamt så övar tålamod.