allmän information om håravfall

Tycker du att även om du brukade vara den hetaste killen tillbaka i high school som fick alla tjejer, nu, tio år senare, har du förlorat alla ditt självförtroende? Om så är fallet, kanske du kan lida av samma problem som många killar, och att problemet är håravfall. Du blir ändan av skämt med dina vänner eller ännu värre, av främlingar. Plötsligt är du inte anses vara varm längre. Folk tror att du åldras och förbi det. Dessa är bara några av effekterna av att förlora ditt hår. Håravfall kan bero på ett antal faktorer, men en av de vanligaste i män är manligt håravfall. Manliga mönster skallighet, som namnet antyder, främst drabbar män, men kvinnor med genetiska anlag kan påverkas också. Dessutom finns det massor av andra skäl till varför både män och kvinnor kan förlora sitt hår.

En faktor som kan orsaka håravfall är stress. När du är stressad, släpper kroppen kemikalier som kan påverka din kropp på negativa sätt, förändra den känsliga balansen av hormoner. Det finns ett tillstånd som kallas telogen effluvium, som drabbar människor som varit sjuka eller utsätts för hård påfrestning. När du blir riktigt stressad, dina hårsäckar slutar växa och fungera. Det är som om de tar en paus under en tid av stress. Det enda sättet att stoppa detta är genom att hitta ett sätt att avsluta period av stress som du går igenom, och se till att du blir helt avslappnad. Du bör också vara medveten om det faktum att din disposition i livet påverkar hur håret växer och ser ut. Både stress och en svår livsstil åstadkomma håravfall, samtidigt som en glad utsikterna gör att ditt hår blir glansigare och friskare. Om du tycker detta låter som ett schampo kommersiella, bara prova och känna av effekterna!

Det finns också infektioner som kan orsaka håravfall, särskilt för barn. Du måste vara försiktig med de läkemedel som du tar, eller de behandlingar du får, eftersom de kan också leda till hår falla.

Håravfall kan också vara ett tecken på att du har en sjukdom som du inte var medveten om. Det kan vara lupus eller diabetes, eller ett antal andra sjukdomar. Om du inte hittar det du upplever håravfall, och du också känner att din hälsa är inte så bra heller, kan det vara en idé att se din läkare och få en check up.

En annan orsak till håravfall är när dina hormoner är obalanserade. Om sköldkörteln blir antingen under-eller över-aktiva, kan detta vara en orsak till håravfall. Andra möjligheter är en obalans av androgener och östrogener.

Andra faktorer som kan orsaka att du förlorar ditt hår är användning av fel hårprodukter, eller överdriven styling av håret med för mycket borstning och kamning som kan irritera hårbotten och orsaka hår falla. Åldrande är också en faktor – när du blir äldre, du förlorar mer aktiva hårsäckar.

Slutligen är en annan orsak till håravfall ärftlighet. Titta på dina föräldrar och andra äldre medlemmar i din familj. Är de flesta av dem skallig eller skallighet även om de är relativt unga? Om så är fallet, så kan du också vända håravfall i framtiden. Du kan även ställas inför det nu. Även om ingen i din familj har problem med håravfall, kan du fortfarande ha en sårbarhet för den.

I vilket fall som helst, oroa dig inte – det finns ett antal behandlingar för håravfall. För mild håravfall, det finns behandlingar du kan prova själv, och för mer allvarliga fall det finns behandlingar som du kan söka från läkarkåren och andra experter.