hår struktur

Hair är en biologisk polymer, över 90% av sin torrvikt består av proteiner som kallas keratiner. Under normala förhållanden innehåller humant hår runt 10% vatten, som modifierar dess mekaniska egenskaper avsevärt. Hår proteiner hålls samman av disulfidbindningar, från aminosyran cystein. Dessa länkar är mycket robusta, till exempel, har så gott som intakt hår återvunnits från antika egyptiska gravar. Olika delar av håret har olika cystein nivåer, vilket leder till hårdare eller mjukare material.

Strukturellt består håret av ett inre cortex, innefattande spindel-formade celler, och ett yttre hölje, som kallas nagelband. Inom varje kortikal cell finns många fibriller, som löper parallellt med fiberaxeln och mellan fibrillerna är ett mjukare material som kallas matrisen. Den växer ur en hårsäck.

Nagelbanden är ansvarig för mycket av den mekaniska styrkan hos hårfibern. Den består av skala-formade skikt. Mänskligt hår har normalt 6-8 lager av nagelband. Ull har bara en, och andra djurhår kan ha många fler lager. Hår reagerar på sin omgivning, och dess mekaniska och kemiska historia. Till exempel, förvärvar hår som fuktas, stil och sedan torkas, en tillfällig “set”, som kan hålla det med stil. Denna stil går förlorad när håret blir våt igen. För mer permanent styling, kemiska behandlingar (permanenter) bryta och åter bilda disulfiden länkar inom hårets struktur.

Diametern hos ett mänskligt hår sträcker sig från omkring 18 ^ m till 180 | im. Hos personer av europeisk härkomst, blont hår och svart hår är i tunnare änden av skalan, medan rött hår är den tjockaste. Håret av människor av afrikansk härkomst är vanligtvis tjockare än håret på andra grupper.

Tvärsnitt form av mänskligt hår varierar från mestadels runt i europeiska människor genom oval i asiater till nästan platt i de afrikanska folken, det är att planhet som gör afrikanska hår att nå sin KRUSIG formulär.

Vissa personer med afrikanskt ursprung har hår som om de lämnas ensamma kommer att växa i täta lockar och utvecklas till en unik frisyr kallas afro, eftersom utvecklingen av begreppet Black Power, har det varit en debatt om huruvida dessa personer bör använda produkter att räta ut håret.

Hastigheten på tillväxten är ungefär 11 cm / år = 0,3 mm / dygn = 3 nm / s. Cellerna vid basen av hårsäcken delar sig och växer extremt snabbt. Det är därför människor under kemoterapi ibland förlorar sitt hår, behandlingen riktar någon snabbt delande celler, inte bara de cancerous.

Hår är stark. En enkelsträng kan innehålla 100 g (3.5oz) i vikt. Ett hår kan stödja 12 ton. Det är likvärdigt i styrka till aluminium eller kevlar.