vad som verkligen händer under huden

Människor växer hår över ganska stora områden av kroppen. Den mest uppenbara punkten är huvudet, men med varierande grader av tjocklek, kan det poppa ut nästan överallt. Kulturer varierar om hår på huvudet. Vissa tycker ansiktshår attraktiv och människor gör en del av det. Hos män, konventioner varierar om skägg och mustascher. Vissa rakning med entusiasm, andra har spektakulära skägg. I hårbotten hos båda könen, är allt möjligt från komplett rakning till axelhöjd (och utanför). Andra täcka upp håret med turbaner och hijab. Religion och olika normer för anständighet råda. Varhelst människor bor, är håret en viktig del av deras identitet och djupt invävda i deras lokala kulturer. Men allt detta är under kontroll. Den verkliga frågan är biologi. Vad gör håret växa och varför sluta?

Låt oss börja med en enkel förklaring. Varje hår växer ur en follikel och, på den genomsnittliga mänskliga huvudet, det finns 100.000 folliklar. Det är en hel del rötter och hjälper till att ge dig ett mått av allvar när du hör att mellan 50 och 100 hårstrån slumpmässigt faller ut varje dag. När allt fungerar väl, en gång ett hår droppar, ett nytt börjar växa i dess ställe. Således finns det en kontinuerlig cykel av tillväxt, vila och sedan droppe. Det tar mellan två och tre år per håret så, vid ett och samma tillfälle, är cirka 10% av hårbotten vid vila och resten växer. Varför har hår alls? Det är främst skyddande, skyddar huden mot solen och erbjuder några dämpning mot slag och nedskärningar. Det hjälper oss också att känna vår omgivning. Inne i hårsäcken, cellerna regenerera att upprätthålla tillväxten. Om något stör denna regenerering och håravfall ökar till 150 eller flera hårstrån per dag, kommer resultaten att visas långsamt. Hos kvinnor, fortsätter förlusten vara slumpmässiga, vilket resulterar i en allmän gallring av håret. Hos män, tenderar ett karaktäristiskt mönster av skallighet växa fram.

Varje follikel matas genom ett system av kapillärer som levererar näringsämnen, inklusive aminosyror, mineraler och vitaminer. Om artärerna i halsen och genom huvudet är i bra form, kommer blodet få rätt mix för att upprätthålla tillväxten. Nyckeln till tillväxt är androgener, hormoner som prompt sexuell utveckling. Testosteron är den dominerande hormon i hos män. I vissa finns det en ärftlig åkomma som omvandlas testosteron till dihydrotestosteron (DHT). DHT orsakar håravfall. Hos kvinnor kan dehydro-epiandrosterone (DHEA) och de mindre mängder testosteron omvandlas till DHT. Propecia förhindrar omvandlingen av testosteron till DHT och tillåter varje follikel att fortsätta växa normalt. Så länge som människor börjar behandlingen tidigt nog, kommer ytterligare håravfall förhindras och vissa folliklar kommer att börja växa igen. Men, säger konventionell visdom att Propecia är endast för män. Kvinnor, tycks det, måste hitta andra lösningar.