stoppa håravfall vid rötterna

Winston Churchill, Dwight Eisenhower, Yul Brynner, Julius Caesar, Danny De Vito, Michel Foucault, Bob Hoskins, Michael Jordan, Andre Agassi: Terry Bradshaw, Kareem Abdul Jabbar, 2007 New York Mets. Alla födda skallig, vissa blev skallig, och vissa, som för 2007 Mets, har haft skallighet tvingats på dem.

Liksom dessa jättar historia och kändis, är många miljoner män från andra samhällsskikt inför att spöket av ålderdom, manligt håravfall, med varierande grad av nåd och förnekelse. Vissa män som kommer från en lång rad av skalliga förfäder acceptera helt enkelt sitt öde med lugn värdighet, andra spenderar åren av sitt liv mellan tjugofem och femtio letar efter några extra hårstrån på kammen och forska sätt att stoppa håravfall.

Nära på sina klackar är läkemedelsföretagen, som i årtionden av försök har bara kommit med två FDA-godkända receptbelagda läkemedel, Minoxidil och finesteride, som är avsedda att stoppa håravfall.

hårtillväxtcykeln
Den normala hårväxt cykel hos människa har ungefär tio procent av hårsäckarna in och stanna kvar i ett vilande tillstånd i ungefär två till tre månader, när de först blir vilande de frigör gamla hårstrån som sedan faller ut. Alla förlorar hår varje dag.

Men när håravfall överstiger vad som kan förklaras genom att vila folliklar, kan deras vara en bakomliggande orsak som en reaktion på medicinering eller stress, en sjukdom, eller en hormonell obalans. Att eliminera dessa förhållanden är ett effektivt sätt att stoppa håravfall.

rådgöra med en läkare
Hårbotten infektioner, infestationer kvalster eller svamp kan alla leda till håravfall, det finns medicinska schampon tillgängliga för att stoppa håravfall orsakas av alla dessa villkor. Andra sjukdomar, inklusive lupus eller diabetes, kan leda till håravfall, plötslig håravfall kan vara ett tecken på ett allvarligt tillstånd och kräver en fysisk undersökning så att en diagnos kan ställas och lämplig behandling för att stoppa håravfall kan administreras.

I fallet med nedärvda manligt håravfall, kan det emellertid inte finnas något permanent sätt att stoppa håravfall. Manligt håravfall börjar normalt med en långsamt vikande hårfäste, skallighet kommer att sträcka sig till hjässan och i allvarliga fall till hela huvudet. De som upplever manligt håravfall tidigt i livet är det mest sannolikt att bli helt, eller nästan helt, skallig.

De som inte har någon genetisk tendens till manliga mönster skallighet i sina familjer och börjar uppleva håravfall kan behöva rådgöra med en läkare för att avgöra ett sätt att stoppa håravfall, om gallring hår är resultatet av en reaktion på medicinering, doktorn kan föreskriva en alternativ medicin för att stoppa håravfall.

Om däremot, är håravfall ett resultat av en frisyr som drar på personens individuella hårstrån – majs rader, till exempel – håravfall kan helt enkelt bero på hårbotten är att bli irriterad. Ändra frisyr kan vara allt som krävs för att stoppa håravfall.