lära känna håravfall innan du kan behandla det effektivt

Den vanligaste typen av håravfall upplevs av män kallas manliga mönster skallighet. Det följer ett visst mönster – en vikande hårfäste följt av total drop-off av hår från hårbotten. Denna typ av skallighet orsakas av androgena hormoner, så är det också kallas androgen alopeci. Enligt statistiken, cirka 35 miljoner män i USA lider av det. Eftersom problemet är genetisk, är ålder inte en faktor. Det kan inträffa att du även under din prime. Men det finns muntliga håravfall behandling som du kan försöka att förhindra håravfall och även stimulera återväxt.

Hur är androgen alopeci orsakas?

De exakta orsakerna till denna typ av håravfall är ännu inte känd. Allt som forskare har förstått hittills är att en androgen hormon som heter dihydrotestosteron (DHT) är ansvariga bakom androgen alopeci. Låt oss ha en klar uppfattning om mekanismen för hårväxten och falla.

Vad är processen för hårväxt och falla?

Hår växer med en tum varannan månad eller så. Denna tillväxt cykel spänner mellan 2-6 år, varefter tillväxten stannar och håret faller av. Roten ur vilken en hår gror kallas follikel. Folliklar krympa med tiden, vilket bromsar hårväxt. Krympning av folliklar orsakar också håret att bli tunnare. Slutresultatet är en mycket liten follikelstimulerande utan hår i den.

Experter tror att manligt håravfall, hårsäckar blir genetiskt känsliga för DHT. Deras misslyckande med att svara på hormonet minskar livslängden för hår och utlöser håravfall.

Vilka är riskfaktorerna för manligt håravfall?

Som nämnts tidigare, är manligt håravfall utlöses av genetiska faktorer. Så det är inte möjligt att förhindra att det inträffar i första hand. Om någon i din familj har tillståndet, chanserna att du utvecklar samma är ganska hög. Dessutom kan vissa miljöfaktorer vara också bakom denna typ av skallighet.

Vilka är de behandlingar?

Det anges att det tillstånd kan förhindras, och med vändas, om DHT-nivåer kan minskas. Den grundläggande sak som behövs för att stimulera hårväxt är att hålla hårsäckarna vid liv. Så, om hårsäckarna är okänsliga för DHT, kommer de att kunna producera nytt hår. Behandlingar för håravfall är baserade på denna grund.

Orala behandlingar finns tillgängliga på marknaden för att hindra håret från att falla och även stimulera tillväxten av nya hårstrån. 5-alfa-reduktashämmare har visat sig vara effektiva lösningar på problemet. Genom att minska DHT-nivåer, dessa antiandrogen droger förhindrar hårsäckarna från att bli utsatta för hormonet. Detta gör att hårsäckarna förbli levande och kan producera nytt hår.

Propecia finasterid är för behandling av manligt håravfall

En godbit för dig …

Män av europeisk härkomst är mer benägna att utveckla manligt håravfall än sina amerikanska motsvarigheter. Det uppskattas att omkring 50% män av europeisk härkomst påverkas av tillstånd någon gång i sitt liv. Asiatiska män komma härnäst på listan över mest drabbade, följt av afro-amerikaner och infödda amerikaner.