kvinnligt håravfall

Kvinna-håravfall (FPHL), även känd som androgen alopeci, uppstår när gener utlöser en känslighet för en klass av hormoner som kallas androgener t.ex. testosteron, vilket gör att hårsäckarna krymper. Kvinnor med FPHL upprätthålla allmänhet en frontal hårfäste samtidigt upplever en diffus gallring av håret över hjässan eller krona.

om kvinnligt håravfall

En viss grad av håravfall upplevs av 50 procent av kvinnorna med 50 års ålder. Kvinnor som upplever FPHL brukar börja märka initialt hår gallring i 20-årsåldern och 30-talet. Skyltarna kan bli mer märkbar i dessa kvinnor vid ca 40 års ålder och i synnerhet efter klimakteriet. FPHL skiljer sig från Alopecia areata där väldefinierade kala fläckar uppstår.

I både manliga och kvinnliga-mönster håravfall, krympande folliklar (höljet som omger roten av ett hår) producera tunnare hår. Det är en gradvis övergång från stora, tjocka, färgade hår till tunnare, kortare hår och slutligen till korta, stripig, icke-färgade hår i de berörda områdena. Eftersom villkoret fortskrider patienten kan märka en ökning av håravfall. Kvinnor med FPHL förlorar i allmänhet håret diffust över kronan. Detta ger en gradvis förtunning av håret i stället för ett område med markant skallighet. Den främre hårfäste ofta bevaras hos kvinnor med FPHL.

orsaken till kvinnligt håravfall

Det finns ofta en familjehistoria av FPHL. Villkoret är beroende av androgener (manliga könshormoner), däremot, kommer ett blodprov visar ofta att en kvinna med FPHL har normala nivåer av cirkulerande androgener. Överdriven utsöndring av hår kan också vara förknippade med olika sjukdomar och läkemedelsbehandlingar, snabb viktminskning, anemi, stress eller graviditet. Om en kvinna med FPHL visar andra tecken på androgen överskott såsom ökad kroppsbehåring, mörkare röst och / eller oregelbunden eller frånvarande menstruation, är en fullständig läkarundersökning som krävs för att utesluta en androgen-utsöndrar tumör.

hälsovård

Alltid rådfråga din läkare för diagnos och behandling av FPHL. Fråga din läkare om de senaste behandlingar för detta tillstånd. I motsats till androgen alopeci hos män, bör en utvärdering av detta tillstånd hos kvinnor omfattar medicinska tester för att utesluta andra orsaker som kan efterlikna FPHL. En komplett blodstatus och mätning av sköldkörtelhormon och nivåer järn är användbara men sällan avslöjar avvikelser. Hormonella studier inte anges om inte andra tecken på kraftig androgener är närvarande

De behandlingsalternativ för ärftligt håravfall är inte särskilt framgångsrika. Minoxidil (Regaine), appliceras på hårbotten, kan bromsa håravfall eller stimulera fin återväxt i ett fåtal fall. Den måste användas i 4 till 6 månader innan några resultat ses, och ny hårväxt är generellt dålig. När behandlingen avbryts, faller den nya tillväxten snart ut, och kvinnan återvänder till henne förbehandling tillstånd. Kirurgisk behandling av alopeci omfattar hårtransplantation (macrografting och micrografting) och olika former av hårbotten kirurgi.

vitaminer, mineraler och örter

Jojobaolja används i beredningar avsedda att stimulera hårväxt och föryngring. Biotin, en av B-gruppens vitaminer, har använts för detta tillstånd. Vitamin B3 är tänkt att öka blodtillförseln till huvudet. Zink – Komplettering med hög dos zink har visat sig minska håravfall hos vissa människor. Det kan vara värt att överväga zinksupplementation vid fläckvis eller totalt håravfall. Järn – Om anemi är orsaken FPHL då överväga att ta en järntabletter. En normal blodvärde utesluter inte järnbrist som orsak till håravfall. Ferritin nivåer kan vara normal trots järnbrist.
Saw Palmetto – En klinisk studie visar att örten Saw Palmetto, tagen i adekvata doser, hjälper till att blockera omvandlingen av testosteron till dihydrotestosteron. Denna åtgärd kan leda till ett förbättrat resultat för kvinnor med FPHL. Katekiner är molekyler som finns i grönt te som kan vara till nytta för att minska svårighetsgraden av FPHL genom att påverka cirkulerande nivåer av hormoner. Grönt te har associerats med högre nivåer av sex hormone binding globulin (SBHG). Ökad SBHG kan vara till hjälp för att minska effekterna av FPHL. En kopp grönt te innehåller ungefär 100 mg katekiner. En terapeutisk dos av katekiner är 300 mg dagligen. Alternativt, kapslar av grönt te finns tillgängliga.