typer av håravfall hos män – alopecia areata och ärftligt håravfall

Viss mängd av håravfall är naturligt i alla åldrar och de flesta män upplever håravfall som en del av det naturliga åldrandet. Håravfall kan bli en källa till oro när du upplever diffust spridande av hår, fläckvis håravfall eller progressiv gallring eller skallighet. Dessa symtom medfölja ett tillstånd håravfall kallas “alopecia.”

Vad är håravfall?
Alopecia är en medicinsk term som används för att beskriva skallighet eller håravfall hos män eller kvinnor. Det kan finnas olika orsaker till detta gemensamma håravfall skick och det delas in i olika typer, beroende på symtomen. Alopecia kan orsakas av vissa autoimmuna sjukdomar som aids och lupus. Övriga villkor såsom hypotyreos och eller svamp tillstånd såsom ringorm kan också vara ansvarig för håravfall. Eksem är också känt för att resultera i håravfall.

Vilka män är mer benägna att manligt håravfall?
Manligt håravfall drabbar vanligen de män som är genetiskt predisponerade för det. Det inträffar när nivåerna av testosteron, det manliga könshormonet, stiger efter puberteten. Detta testosteron omvandlas till dihydrotestosteron (DHT) på grund av verkan av ett enzym som kallas 5-alfa-reduktas. DHT negativt påverkar dina hårsäckar genom att bromsa produktionen av håret och gör håret kortare och svagare. I vissa fall kan DHT förhindra ens hårväxt helt. Denna process leder så småningom totalt håravfall.

Androgen alopeci vs alopecia areata
Även känd som manliga mönster håravfall är ärftligt håravfall ett håravfall tillstånd som främst drabbar män. Det kännetecknas av en diffus och distinkt förlust av skalperar hår som börjar när du är i dina trettioårsåldern.

Androgen alopeci sker enligt ett bestämt mönster, börjar ovanför tinningarna, medan hårfästet avtar i form av en typisk “M” form. Du upplever också omfattande håravfall på toppen av huvudet, vilket kan vara antingen partiell eller total. Beroende på nivån av testosteron – den androgena hormon i kroppen – manligt håravfall kan kopplas till en kombination av hormonella och genetiska faktorer.

Alopecia areata är en form av håravfall som uppstår i fläckar, antingen på hårbotten eller på andra delar av kroppen. Håravfall hos detta tillstånd tenderar att vara snabb och förekommer ofta på ena sidan av hårbotten. Detta tillstånd drabbar både män och kvinnor, och är helt annorlunda från ärftligt håravfall eftersom det inte är orsakat på grund av genetiska faktorer. Detta håravfall tillstånd är resultatet av en autoimmun sjukdom som orsakar antikropparna att reagera mot hårsäckar och attackera dem som om de vore främmande kropp.

Håravfall behandlingar
Androgen alopeci är ett mycket vanligt genetisk sjukdom, men ibland dess medicinska behandling blir oundviklig. Verkningsmekanismen för finasterid är knuten till testosteron, det hormon som metaboliseras av typ II 5-alfa-reduktas till DHT i roten av hårsäcken. DHT tros vara ansvarig för manlig-mönster skallighet. Finasterid kan konkurrenskraftigt minska halterna av DHT i din hårsäcken. Den orala dosen hos män är 1 mg en gång dagligen, utan hänsyn till måltider, kvinnor och barn får inte använda denna medicin.

Alopecia areata kan behandlas, särskilt om det är riktat under de tidiga stadierna. Behandlingsalternativ inkluderar steroider, lokala injektioner, utvärtes salvor och sensibiliserande, fotokemoterapi och mediciner receptbelagda också bidrar till att stimulera återväxt av förlorat hår. Dessa behandlingsalternativ, dock, inte kan förhindra uppkomsten av nya patchar eller verkligen bota underliggande sjukdom. Rådgör med din läkare för att avgöra den bästa behandlingen alternativet för dig.