vanliga typer och orsaker till håravfall hos kvinnor

De psykologiska effekterna av håravfall kan vara betydande för kvinnor, med många som känslomässigt påverkas även vid gallring är i ett mycket tidigt stadium. Detta är delvis på grund av antagandet att det är “OK ??att vara skallig” för män, medan någon håravfall hos kvinnor är socialt oacceptabelt. Om du vill lägga till problemet, är det ofta används medicinering, finasterid, inte indicerat för kvinnor, så det finns en uppfattning att medicinska framsteg i att behandla kvinnligt håravfall är inte så avancerat, eller att det medicinska samfundet inte tar behandlingen av kvinnliga hår förlust som allvarligt. Båda dessa felaktiga uppfattningar gör att göra med håravfall särskilt svårt för kvinnor.

Den vanligaste typen av håravfall hos kvinnor sker i ett diffust mönster. Diffus håravfall är oftast ärftlig, men det kan också orsakas av underliggande medicinska tillstånd, medicinering och andra faktorer.

Vanligt eller “ärftlig” skallighet hos kvinnor, även kallad kvinnliga mönster håravfall är genetisk och kan komma antingen moderns eller faderns sida av familjen. Den orsakas av åtgärder av två enzymer, aromatashämmare (som återfinns huvudsakligen i kvinnor) och 5-a-reduktas (som finns i både män och kvinnor).
Verkan av 5-a-reduktas är den främsta orsaken till ärftligt håravfall hos män, eftersom detta enzym omvandlar hormonet testosteron till DHT. DHT är ansvarig för miniatyrisering (krympning) och gradvis försvinner drabbade hårsäckar.

Kvinnor har halva mängden av 5-a-reduktas jämfört med män, men har högre nivåer av enzymet aromatas, speciellt på deras frontal hårfäste. Aromatas är ansvarig för bildandet av de kvinnliga hormonerna östron och östradiol. Det minskar också bildningen av DHT. Dess närvaro i kvinnor kan bidra till att förklara varför presentationen av kvinnligt håravfall är så annorlunda än hos män, särskilt när det gäller bevarandet av den främre hårfäste. Det kan också förklara varför kvinnor har en dålig reaktion på läkemedlet finasterid, en medicin ofta används för att behandla håravfall hos män som verkar genom att blockera bildandet av DHT.

Kvinnors hår verkar vara särskilt känsliga för underliggande medicinska tillstånd. Eftersom “systematiskt” problem orsakar ofta en diffus typ av håravfall mönster som kan förväxlas med genetisk skallighet, är det viktigt att kvinnor med diagnostiserad håravfall, korrekt utvärderas. Medicinska tillstånd som ger ett diffust mönster inkluderar:

Medicinska tillstånd som kan orsaka diffusa håravfall hos kvinnor:

> Obstetrisk och gynekologiska tillstånd, såsom post-partum och postmenopausala stater eller tumörer på äggstockarna
> Anemi – järnbrist
> Sköldkörtelsjukdom
> Bindväv sjukdomar såsom lupus
> Näringsvärde – kraschen dieter, bulimi, protein / kalori brist, essentiella fettsyror eller zinkbrist, Malabsorbtion, hypervitaminos A
> Stress – kirurgiska ingrepp, narkos och svåra känslomässiga problem

Ett relativt stort antal läkemedel kan orsaka “telogen effluvium,” ett tillstånd där håret växlas till ett vilande stadium och sedan flera månader senare skjul. Lyckligtvis är denna utgjutelse reversibla om medicineringen stoppas, men reaktionen kan förväxlas med genetisk kvinnligt håravfall om den inte diagnostiseras. Cytostatika orsakar en diffus typ av håravfall kallas “anagen effluvium” som kan vara mycket omfattande, men ofta reversibel när medicineringen stoppas.

Läkemedel som kan orsaka diffust håravfall hos kvinnor:

Ett. Blodförtunnande medel (antikoagulantia) såsom warfarin och heparin
2. Beslag medicinering, oftast Dilantin
Tre. Medicinering för gikt, colchicines och alopurinol (Xyloprim)
4. Blodtrycksmedicin, särskilt b-blockerare (t.ex. Inderal) eller diuretika
Fem. Anti-inflammatoriska läkemedel såsom prednison
6. Mediciner som sänker kolesterol och andra lipider
7. Mood droger – litium, tri-cykliska, Elavil, Prozac
8. kemoterapi
9. Thyroid mediciner
10. Orala preventivmedel, i synnerhet de som är höga i progestins
11. Misc. – Bantningspiller, höga doser av vitamin A, gatadroger (kokain)

lokaliserad håravfall –

Även om det finns en mängd dermatologiska tillstånd som orsakar håravfall, de producerar ett mönster som skiljer sig från det diffust mönster av genetisk håravfall vanliga i kvinnor och kan lätt skiljas från den av en dermatolog.

Lokaliserad håravfall hos kvinnor kan delas upp i ärrbildning och icke-ärrbildning typerna. Alopecia areata är en genetisk, autoimmun sjukdom som kännetecknar icke-ärrbildning typ. Den manifesterar med plötslig diskreta runda fläckar av håravfall i samband med normal hud. Det kan behandlas med lokala injektioner av steroider.

Ärrbildning Alopeci kan orsakas av en mängd olika medicinska eller dermatologiska tillstånd såsom lupus, lichen planus, eller lokal strålbehandling. Håravfall från skador eller från lokala medicinska problem som har blivit botade, är oftast mottagliga för hårtransplantation. Strålbehandling kan ge både ärrbildning och icke-ärrbildning lokaliserad håravfall och det kan också behandlas med kirurgisk hår restaurering om området inte är alltför stort.

Lokaliserad kvinnligt håravfall som uppstår runt hårfästet efter ansiktslyftning kirurgi kan vara permanent. Traction Alopeci, håravfall som sker med konstant rycka i hårsäckarna, kan också vara permanent om vanan kvarstår under en lång tidsperiod. Båda dessa tillstånd kan behandlas med hårtransplantation.

mönstrad håravfall –

Kvinnor med detta typ av håravfall har ett mönster som liknar vad vi ser hos män. Med andra ord har de gallring framför eller på toppen av sin hårbotten med bevarandet av håret i den permanenta zonen runt ryggen och sidorna av hårbotten. Således är skallighet hos en karakteristisk “mönster” snarare än generaliseras. Kvinnor med mönstrad håravfall och en stabil donator område kan vara utmärkta kandidater för kirurgisk hår restaurering.

Förutom diffus, lokaliserad, och mönstrade håravfall, håravfall hos kvinnor kan också delas upp i ärrbildning och icke-ärrbildning typerna. Sedan den diffusa, icke-ärrbildning kvinnligt håravfall orsakas av ärftliga är så vanligt, det har sin egen speciella klassificering som grundas på graden av gallring kallas Ludwig klassificeringen.

Den Ludwig Klassificering använder tre faser för att beskriva kvinnliga mönster genetiska håravfall:

> Typ I (mild)
> Typ II (måttlig)
> Typ III (omfattande)

I alla tre Ludwig stadier, det är håravfall på framsidan och toppen av hårbotten med relativa bevarandet av främre hårfästet. Ryggen och sidorna kan eller inte kan vara inblandade. Oavsett omfattningen av håravfall, bara kvinnor med stabil hår på ryggen och sidorna av hårbotten är kandidater för hårtransplantation kirurgi.

Typ I: Tidig gallring som lätt kan kamoufleras med korrekt grooming. Typ I patienter har för lite håravfall att överväga kirurgisk hår restaurering.

Typ II: Betydande ökning av mittlinjen delen och märkbart minskad volym. Hårtransplantation kan vara indicerad om givaren i ryggen och sidorna av hårbotten är stabil.

Typ III: En tunn, genomskinlig utseende på toppen av hårbotten. Detta är ofta förknippat med generaliserad gallring.

Det är viktigt för alla kvinnor upplever håravfall att en korrekt diagnos ställs. Detta är särskilt sant när håravfall är diffus, som underliggande medicinska tillstånd kan vara en bidragande faktor. Se ett hår restaurering center för mer information om diagnos och behandling.