vad du behöver veta om håravfall och graviditet

Kvinnor som är antingen gravida eller som just hade fött barn bör inte vara rädd om de ser meddelandet att de förlorar håret mer än de normalt skulle. Detta är en ganska vanlig företeelse, händer till ca 50% av gravida kvinnor, ofta under den sista trimestern av graviditeten, på om förrän fem månader efter det att barnet är fött.

Naturligtvis vill kvinnor inte att detta händer, och detta kan lägga upp till en viss depression som de kan känna efter förlossningen. Förlossningsdepression resulterar ofta efter förlossning på grund av flera skäl – trötthet, oförmåga att anpassa sig till de krav som en nyfödd baby, och en sänkt självkänsla kanske på grund av den plötsliga viktökning, och den snabba håravfall.

faktorer som orsakar håravfall

Under graviditeten, det finns hormonella förändringar som sker i en kvinnas kropp som kan påverka hårväxten. Vissa kvinnor får plötsligt uppleva förtjockning av hår, medan de flesta skulle lida av att förlora hår. Dessa förändringar styrs av nivån av östrogen, det kvinnliga könshormonet i kvinnans kropp under detta skede. En ökning av östrogen nivåer kan försäkra er att ni inte kommer att drabbas av håravfall, men efter förlossningen, börjar en kvinnas östrogen nivå att avta, alltså, den snabba håravfall.

Östrogen återfinns framförallt bland kvinnor, även om de också förekommer i mindre mängder bland män. Medan de manliga hormoner, testosteron och DHT svarar för utvecklingen av manliga egenskaper, de är också visat sig vara ansvarig för manligt håravfall. Kvinnor har också det manliga könshormonet, testosteron, men dess effekter motverkas av östrogen. Om däremot östrogen nivåer i en kvinnas kropp minskar, som det gör efter graviditeten, kan detta utlösa effekter av testosteron på hårväxt.

Efter graviditet och förlossning, skulle östrogen nivåer normaliseras oftast, vilket gör denna typ av håravfall under denna period bara tillfälligt. Om emellertid den snabba håravfall fortsätter, det kanske andra faktorer som orsakar detta, till exempel ett problem med sköldkörteln, stress och felaktig kost.

Innan få alltför orolig om ditt håravfall efter graviditet, rådfråga din läkare som kanske kan identifiera de exakta orsakerna till ditt håravfall. Gör inte självmedicinera, särskilt under eller efter graviditeten, eftersom det kan påverka din hälsa.