att veta att du alternativ innan att få behandling för alopecia

Mitt hår faller ut! För mycket håravfall! Going skallig! Dessa är sådana skrämmande scenarier som ingen egentligen vill förknippas med. Men vem som helst kan drabbas av detta och kanske har en del av oss redan sökt behandling för håravfall på en gång i det förflutna.

Så vad är Alopecia? Alopecia betyder håret faller ut som leder till skallighet, som antingen kan vara av hela hårbotten, bara någon del av den, eller av hela kroppen. De flesta män utvecklar vikande hårfäste när de blir äldre, kvinnors hår blir tunnare med åldern, unga vuxna utvecklar kala fläckar i sin hårbotten, mammor tycker också en kal fläck på ena sidan av hårbotten eller en person utan hår alls. Dessa är alla exempel på de olika typer av alopeci.

Håravfall kan också inträffa med mekaniska medel. En av dem orsakas av vana, som att dra håret omedvetet från hårbotten när du tittar på tv eller under inaktivitet. En annan är från användning av kosmetika som hårfärgningsmedel och andra hårprodukter behandling. Det kan också orsakas av en för snäv hästsvans eller andra frisyrer som drar håret. Järnbrist kan också orsaka håravfall. Och cytostatikabehandling är den vanligaste orsaken till håravfall hos människor som lider av maligniteter. Behandling för alopeci ses i dessa exempel är helt enkelt avlägsnande av de störande orsaker.

De vanligaste orsakerna till håravfall, dock härrör från inuti människokroppen. En av dem är känd som androgen alopeci, som förekommer hos män och kvinnor orsakar håravfall. I vad som allmänt kallas vikande hårfäste hos män när de blir äldre. Andro kom från androgen eller hormoner (dihydro-testosteron) och framkallande betyder genetisk. Hos män och kvinnor, är denna typ av Alopecia samband med hormoner i kroppen som främjar hårsäckar att förlora sina funktioner. Det är också på grund av deras gener att vissa män bara är födda till att vara skallig någon gång i sitt liv.

Hos kvinnor, hormonella förändringar spelar också en roll som inträffar efter menopaus eller efter förlossningen eller genom användning av p-piller eller bantning eller några problem med sköldkörteln eller förekomst av systemiska sjukdomar. Detta kallas telogen effluvium.

De andra Alopecia typer uppstår också inifrån kroppen. Dessa är Alopecia areata, Alopecia totalis och Alopecia Universalis. Med Alopecia areata, är bara en del eller delar av hårbotten påverkas med håravfall, ibland kallat fläckvis håravfall. Med Alopecia totalis hela hårbotten påverkas orsakar fullständig skallighet. Och i Alopecia Universalis är alla kroppshår påverkas inklusive ögonbryn och könshår. Studier har visat att dessa typer av håravfall orsakas av en autoimmun nervsystemet, vilket innebär att det finns vissa typer av celler i kroppen som angriper hårsäckarna och därmed påverkar deras funktioner. Genetiska anlag också tillskrivs utvecklingen av dessa typer av alopeci.

Det finns många behandlingar för Alopecia eller håravfall och de varierar från schampo, krämer, piller och kirurgi. Men innan någon behandling är det viktigt att veta vilken typ av Alopecia man lider av för att komma till rätt behandling.