om håravfall

Vad är den vanliga cykeln av hår återväxt och förlust?

Omkring 90% av håret på din hårbotten växer vid någon tidpunkt. Cirka 10 procent från håret i hårbotten, vid varje tidpunkt, är i en vilofas. Efter tre eller fyra månader, faller vilande hår och nytt hår börjar växa i dess ställe.

Det är normalt att sprida lite hår varje dag som en del av denna cykel. Dock kan vissa människor uppleva överdriven (mycket mer än vanligt) håravfall. Håravfall av detta slag kan påverka män, kvinnor och barn.

Vad kan orsaka överdriven håravfall?

För att producera kan orsaka överdriven håravfall. Till exempel, om 3 eller 4 månader efter en sjukdom eller kanske en huvudsaklig operation, kan du förlora plötsligt en massa hår. Denna håravfall avser stam av sjukdom och det är tillfälligt.

Hormonella problem kan orsaka håravfall. Om din sköldkörtel är överaktiv eller underaktiv, hår kanske nedfall. Detta hår gallring generellt skulle vara hjälpta av behandling sköldkörteln sjukdom. Hår gallring kan hända om man eller kvinna hormoner, sk androgener och östrogener, är ur balans. Korrigera hormon obalans kan stoppa håravfall.

Många kvinnor märker håravfall om några månader efter att de fått barn. Denna förlust kan också vara relaterade till hormoner. Medan gravida, höga halter av vissa hormoner orsaka kroppen att hålla hår som normalt skulle nedfall. När hormonerna återgår till nivån före graviditeten, att hår skjul och även regelbunden cykel av tillväxt och förlust startar igen.

Vissa läkemedel kan orsaka håravfall. Denna typ av håravfall förbättrar när du slutar använda läkemedlet. Läkemedel som kan utlösa håravfall består av blodförtunnande medel (även kallade antikoagulantia), mediciner som används för gikt, högt blodtryck eller hjärtproblem, vitamin A (om en överdriven mängd är tagen), p-piller och antidepressiva.

Särskilda infektioner kan orsaka håravfall. Svampinfektioner från hårbotten kan orsaka håravfall hos ungdomar. Infektionen är definitivt behandlas med läkemedel mot svamp.

Slutligen kan håravfall hända ingår i en underliggande sjukdom, t.ex. lupus eller diabetes. Eftersom håravfall kan vara ett tidigt tecken på sjukdomen, är det viktigt att upptäcka avtryckaren så att det kan vara behandlingsbar.

Kan särskilda frisyrer eller behandlingar utlösa håravfall?

Ja. Om du bär flätor eller rastaflätor eller använd tight hår rullar, kan dra på håret orsaka en typ av hår gallring kallas dragkraft alopeci (säg: “al-oh-pee-sha”). Om dragning stoppas innan ärrbildning i hårbotten utvecklas, kommer ditt hår att växa tillbaka oftast. Ändå kan ärrbildning orsaka permanent håravfall. Het olja hår behandlingar eller kemikalier som används i permanenter (även kallade “perms”) kan orsaka inflammation (svullnad) från hårsäcken, vilket kan leda till ärrbildning och håravfall.

Vad är typiskt skallighet?

“Common skallighet” betyder oftast manligt håravfall, eller permanent håravfall. Det kan också kallas androgen-alopeci. Manligt håravfall är den mest vanliga orsaken till håravfall hos män. Män som har denna typ av håravfall kommer ofta ha ärvt drag. Män som börjar förlora sitt hår i tidig ålder tenderar att utveckla mer omfattande skallighet. I manligt håravfall, hår gallring oftast resulterar i en vikande hår linje och skallighet på hjässan.

Kvinnor kan utveckla kvinnliga-mönster skallighet. I denna form av håravfall, kan chefen för håret blir tunt över hela hårbotten