Varför är propecia en effektiv piller för manligt håravfall

De flesta män med tidigt håravfall är genetiskt predisponerade för ärftligt håravfall – ett tillstånd som är allmänt känd som manliga mönster skallighet. Manligt håravfall uppstår på grund av effekterna av testosteron-det viktigaste manliga könshormonet-på dina hårsäckar. Detta hormon är närvarande i stora mängder i kroppen efter puberteten, och omvandlas till dihydrotestosteron (DHT) på grund av verkan av enzymet 5-alfa-reduktas. DHT arbetar han hormon receptorer närvarande i dina hårsäckar och motverkar produktion av hårbotten hår. Detta resulterar i hår som är kortare och svagare än normalt, och ibland håret slutar växa helt. Denna gradvisa process kommer så småningom resulterar i total eller partiell skallighet.

Stadier av manligt patten håravfall

Uppkomsten av ärftligt håravfall börjar vanligtvis i slutet av puberteten och är oftast bestäms av din genetiska arv. De flesta män börjar uppleva håravfall under sena 20-talet eller början av 30-talet. Håravfall förekommer initialt som en vikande hårfäste och gradvis utvecklas till gallring hår på toppen av huvudet. Slutligen båda områdena kommer att konvergera för att bilda en U-form runt sidorna och baksidan av huvudet. Den återstående hår, om någon, blir finare i konsistens och tillväxttakten saktar ner. Måttlig håravfall som uppstår på grund av hormonella orsaker drabbar de flesta män från 50 års ålder. Denna hormonella tillstånd kan vara ärftlig karaktär.

vad är propecia?

Propecia (aktiv beståndsdel finasterid) är en populär receptbelagt piller som används vid behandling av androgen alopeci. Detta kliniskt testad medicin har visat sig förhindra ytterligare håravfall och främja hårväxt i ca 80% av fallen. Propecia är ganska lämpligt för långtidsbehandling i de flesta fall av ärftligt håravfall. Finasterid, den aktiva ingrediensen närvarande i Propecia, hjälper till i reduktionen av dihydrotestosteron (DHT)-nivåer i de skalper av genetiskt predisponerade män.

Hur fungerar Propecia?

Eftersom testosteron omvandlas till DHT på grund av effekten av 5-alfa-reduktas, blockerar finasterid verkan av detta enzym och sänker DHT-nivåerna i hårbotten. Detta minskar den negativa effekten av DHT på hårsäckarna och förhindrar eller vänder håravfall. Finasterid har rapporterats minska DHT-nivåer med ca 60%. Behandling med Propecia måste pågå cirka 3-6 månader för optimal nytta.

Eventuella biverkningar av Propecia

Liksom andra droger, Propecia också kan ge biverkningar kroppen, vilket kan inkludera sexuella problem såsom tillfällig impotens och låg libido. Men de flesta av dessa biverkningar är av tillfällig karaktär och försvinner utan behandling. Gravida kvinnor, i synnerhet, måste undvika alla former av kontakt med finasterid, eftersom det är känt för att orsaka fosterskador i ett foster av manligt kön. Det är lämpligt att följa läkarens anvisningar när du tar detta läkemedel håravfall. Propecia är speciellt framtagen för att behandla symtomen av håravfall hos män. Det kan inte tas av kvinnor med kvinnliga mönster skallighet, inte heller kan det förskrivas för män som upplever håravfall på grund av cancer eller kemoterapi.