skallighet och risken för prostatacancer

Under hela tiden, när folk börjar prata om skallighet, de nästan alltid fokusera på hotet mot självkänslan. De flesta kulturer har beslutat att män som förlorar sitt hår tidigt är något värda hån. Oundvikligen har detta satt press på män att undvika eller dölja problemet. I verkligheten, signalerade den dåliga kvaliteten på många peruker och toupees bärarens förlägenhet och förvärrat de sociala svårigheterna. I sin tur, öppnade detta upp en marknad för skrupelfria att sälja magiska botemedel. Vi firar fortfarande denna tid i vår historia genom att behålla idén om “snake oil” och “elixir” från Traveling Medicine Shows. Men resultaten i en färsk studie publicerad i Cancer Epidemiology kan vara ett tecken på att män som förlorar sitt hår tidigt är de lyckliga. Istället för förtvivlan som deras hår avtar, bör de firar nyheten sin risk för prostatacancer halveras.

I studien ingick cirka två tusen män i fyrtioårsåldern, hade hälften av dem fått diagnosen prostatacancer. Vid granskning av deras medicinska historia, konstaterade forskarna att män vars hår började gallring i tjugoårsåldern var minst benägna att utveckla en tillväxt i prostatan (vare sig cancer eller godartad). Genom att publicera dessa resultat, måste en tydlig åtskillnad göras mellan den naturliga gallring och håravfall som drabbar alla män när de blir äldre, och manliga mönster skallighet som karakteristiskt drabbar yngre män. Den minskade risken för cancer gynnar dem som förlorar sitt hår i förtid. Forskarna spekulerar att detta är en konsekvens av den förändrade nivån av testosteron i dem som går skallig. Ju högre halter av ett hormon, producerar mer kroppen dihydrotestosteron (DHT). Med mer DHT i blodet, hårsäckarna krymper. Detta tunnar ut håret och minskar hastigheten med vilken hår ersätts som det skjul. Men, högre nivåer av testosteron tycks minska risken för en tillväxt.

Det finns två punkter av intresse i den här historien. Den första är förekomsten av motsatsen forskningsresultat som visar en högre risk för cancer bland för tidigt skallig. Tyvärr, manlig skallighet och prostatacancer har samma utlösande orsak och både utvecklas som män ålder. Det behövs ytterligare forskning för att särskilja orsak och verkan av båda tillstånden. Enkelt, be män att komma ihåg när de började tappa sitt hår är inte särskilt tillförlitliga vetenskapliga bevis. Det andra var propecia, läkemedlet nu visas som effektiv vid behandling av manligt håravfall eftersom det förhindrar omvandlingen av testosteron till DHT, utvecklades ursprungligen som en behandling för benigna utväxter i prostatan. Det är lite ironiskt att se modern forskning trampar samma väg som ledde till FDA att utvidga användningen av propecia från prostata utväxter till en behandling för manligt håravfall. Så var lämnar det oss? Som det ser ut, är den senaste forskningen på egen hand och motsägs av tidigare arbete. Den har en tvivelaktig vetenskaplig metod och ett relativt litet antal deltagare. Innan vi kan fira tidig skallighet, behöver vi en bättre utformad forskningsprogram med ett betydligt större antal inblandade män. Endast om dessa nya rön bekräftas kan män med manligt håravfall må bättre om deras håravfall. Tills dess, är allt de har att förlita sig på den ständigt pålitliga propecia – så länge du börjar tidigt nog, saktar håravfall och kan föranleda någon återväxt.